DEF02

Tips

En veelgestelde vragen

Slapen zoals wij dat kennen en kunnen, dat moet je kindje nog leren. Veiligheid en tips om lekker te slapen kunnen hier bij helpen.

Als je voor het eerst het wiegje of ledikantje opmaakt voor je kindje, is dit meestal al voor de bevalling. Vooral bij een eerste kindje kan het lastig zijn je een voorstelling te maken. Belangrijk bij het opmaken van het bedje is dat je het kort opmaakt. Dit geldt voor alle bedjes; zowel een wiegje als ledikant. Kort opmaken betekent dat je kindje met de voetjes bijna aan het voeteneinde ligt, dus onderin het bedje. De lakens en dekens stop je dan zo in, dat deze op veilige hoogte voor de baby liggen. Zo kan je kindje nooit helemaal onder het dekentje terechtkomen.

Leg je kindje na de geboorte op de rug in het bedje. Zo voorkom je dat je baby makkelijk op de buik rolt. Op de buik slapen ziet er lief uit, maar is de eerste tijd niet veilig.

Ligt je kindje in het bedje, dan is het goed om het beddengoed strak in te stoppen. Je kindje kan dan minder makkelijk draaien. Daarnaast is strak instoppen fijn voor je baby, want het geeft een gevoel van geborgenheid. Geborgenheid en warmte helpen een baby om heerlijk te kunnen slapen.

Je kindje is graag dicht bij jou of bij je partner en vindt het heerlijk om huid op huid contact te hebben. Als trotse ouder wil je je kindje graag aan iedereen te laten zien. Nieuwe mensen, nieuwe geuren, een nieuwe omgeving, dit zorgt bij een baby voor veel prikkels. Bij een teveel aan prikkels hebben veel baby’s moeite om in slaap te vallen. Lekker tot rust komen voordat je kindje gaat slapen zorgt ervoor dat er niet teveel prikkels in het hoofdje zijn.

Een andere tip is om je baby wakker in bed te leggen. Dit zorgt ervoor dat je kindje leert om zelf in slaap te vallen. Een handige vaardigheid die pasgeboren baby’s nog niet bezitten. Omdat een baby dit nog moet leren, gaat dit vaak niet meteen vanzelf. Dit kun je samen met je baby oefenen. Pak je baby op om te troosten wanneer dit nodig is en probeer het daarna gewoon nog eens. Neem hier rustig de tijd voor, de eerste tijd wil een baby graag bij je zijn en is dat helemaal geen probleem.

Misschien heb je er wel eens van gehoord; Rust, Reinheid en Regelmaat. Het klinkt heel ouderwets., maar uit vele onderzoeken is gebleken dat dit voor baby’s heel fijn is. Regelmaat in de dag voor voeden en slapen helpt een kindje om ritmes te herkennen en hieraan te wennen. Zo werkt een slaapritueel ook fijn, je kindje gaat wennen aan deze volgorde en weet precies dat hij nu lekker mag gaan slapen.

Tijdens de kraamweek kijken we samen stap voor stap hoe we jouw kindje op een veilige manier heerlijk kunnen laten slapen.

Als je een foto ziet van een moeder die haar kindje voedt, denk je misschien ‘Zo wil ik het ook’.
Met veel enthousiasme begin je na de bevalling met borstvoeding. En dan kom je erachter dat jij (nog) niet die moeder van de foto bent.

Borstvoeding kost tijd. Gun jezelf en je kindje die tijd. Het is de moeite waard om ervoor te gaan. Borstvoeding heeft veel voordelen; je kindje krijgt goede stofjes binnen waardoor hij/zij minder snel ziek wordt. Er is een betere kaak en spraakontwikkeling. Je baarmoeder zakt sneller en er is kans op minder bloedverlies na de bevalling. Zo maar een aantal voordelen.

Je moet jouw kindje nog leren kennen. Na de bevalling wordt je baby op de borst gelegd en kun je, samen met je partner, ongestoord minstens een uur van elkaar genieten. Een mooi begin. Je kindje veel dichtbij je maakt dat jij je kindje goed leert kennen. Zo leer je ook herkennen wanneer je kindje behoefte heeft aan voeding.

Heb ik wel voldoende melk? Krijgt mijn kindje genoeg? Vragen die heel gewoon zijn als je net moeder bent geworden en die je zeker mag stellen.

Tijdens de kraamweek zal ik je helpen bij het leren aanleggen van de baby. Zeker in het begin is het goed om voldoende aan te leggen, 8 tot 10 maal per 24 uur, zodat de borstvoeding goed op gang komt. We kijken naar verschillende houdingen om te voeden. Het goed aanleggen van de baby voor borstvoeding voorkomt pijn en ongemak. We nemen samen de tijd om de borstvoeding op jou en je kindje af te stemmen. Ik geef uitleg en tips, zodat je in de loop van de kraamweek zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden.

Er zijn veel ‘hulpmiddelen’ die gebruikt kunnen worden om de borstvoeding te laten slagen. Veel van deze middelen heb ik bij mij, dus alles aanschaffen is (nog) niet nodig. Ook kunnen we eventueel een lactatiekundige inschakelen voor extra hulp bij het geven van borstvoeding.

Handige websites:
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
www.nvlborstvoeding.nl
www.lalecheleague.nl/ouders

Er kunnen veel redenen zijn waarom jij kiest voor flesvoeding. Dit is jouw keuze en natuurlijk sta ik ook nu voor je klaar.

Een kindje dat flesvoeding krijgt heeft voldoende voeding nodig. Bij flesvoeding kun je precies zien hoeveel je geeft per voeding. Je kindje kan ook vaker drinken dan de 8 voorgeschreven voedingen per dag. Dan geef je minder voeding per keer, maar vaker per etmaal. Dit hangt allemaal af van de behoefte van je kindje.

Je moet jouw kindje nog leren kennen. Na de bevalling wordt je baby op de borst gelegd en kun je, samen met je partner, ongestoord minstens een uur van elkaar genieten. Een mooi begin. Je kindje veel dichtbij je maakt dat jij je kindje goed leert kennen. Zo leer je ook herkennen wanneer je kindje behoefte heeft aan voeding.

In de kraamweek gaan we kijken hoeveel je kindje mag drinken en hoe vaak je kindje gevoed mag worden. Geen baby is hetzelfde, dus het voedingspatroon is uniek voor jouw kindje. Daarin geef ik de juiste begeleiding. Ook als je geen borstvoeding wilt of kunt geven, krijgt je te maken met stuwing. Dit is het op gang komen van de melk in de borsten. Tijdens de kraamweek ga ik je, samen met de verloskundige, helpen om hier zo weinig mogelijk last van te hebben.
Daarnaast neem ik de tijd om jou en je partner alles te leren over het bereiden van de flesvoeding, het gebruik van flessen en alles wat hierbij komt kijken.

Niet gevonden wat je zocht?

Geen probleem! Neem gewoon even contact op.

goede zorg

Door iemand die je kent